Preventieve zorg

Goede mondhygiëne is essentieel om op latere leeftijd te kunnen genieten van een goed functionerend eigen gebit.

Belangrijke oorzaken van het verlies van tanden en kiezen zijn tandvleesziekten en cariës (gaatjes). Door een tijdige en adequate behandeling kan dit worden voorkomen. De preventieassistentes en mondhygiënistes in onze praktijk spelen hierbij een centrale rol. Zij kunnen u optimaal helpen door poets- en voedingsadviezen te geven en preventieve behandelingen uit te voeren.

Ook kinderen (vanaf 2-3 jaar) kunnen door onze preventieassistentes en mondhygiënistes vertrouwd gemaakt worden met de tandartspraktijk. Spelenderwijs leren ze goed te poetsen en raken gewend aan regelmatige gebitscontrole.

Tandvleesziekten

De vorming van tandplak op tanden en kiezen kan een ontsteking veroorzaken aan de rand van het tandvlees. Deze beginnende tandvleesontsteking noemen we gingivitis. Als deze ontsteking langere tijd blijft bestaan, kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot. Het kaakbot rondom de tanden en kiezen wordt daardoor langzaam afgebroken. Dit noemen we parodontitis. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen los gaan staan. Een tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen. 

Uitgebreide informatie over het ontstaan en de behandeling van tandvleesziekten kunt u vinden via onderstaande link.

 

Cariës

Bacteriën in de tandplak zetten suikers en koolhydraten uit de voeding om in zuren. Door deze zuren kan het glazuur van tanden en kiezen aangetast worden en kunnen gaatjes (caviteiten) ontstaan. Voedingsgewoonten en gebruik van (fris)dranken spelen een belangrijke rol in het ontstaan van gaatjes.